Geboorte-ervaring naspelen

Divider
3
De dreumes klimt op het klimrek en laat zich voorover aan de andere kant naar beneden glijden. Ik vang hem rustig op. Hij kruipt om het klimrek heen en doet het nog een keer. Weer vang ik hem op. Zijn blik is vastberaden. Hij kruipt weer om het klimrek heen, klimt er bovenop en laat zich weer voorover naar beneden vallen. Wat wil hij ons vertellen?
‘Hoe is hij geboren?’ vraag ik aan moeder. ‘Met een keizersnede,’ zegt ze. 

De geboorte

Geboren worden is één van de grote overgangen in het leven. De baby gaat van een vertrouwde naar nieuwe omgeving, van water naar lucht, van 37 graden naar 18-20 graden, van donker naar licht, van gedempte geluiden naar harde geluiden, van begrenzing en beperkte ruimte naar ‘open’ ruimte, van continu gevoed worden via de navelstreng naar zelf moeten aangeven dat je voeding wilt, en tenslotte van fysiek verstopt naar zichtbaar worden.

Ervaringen delen

Deze overgang kan een overweldigende indruk achterlaten bij de baby. En dat wil nog verwerkt worden. En dat is voor iedere baby weer anders, want ieders geboorteverhaal is uniek. Volwassenen kunnen praten over heftige ervaringen, maar een jong kind kan dit nog niet. Aspecten van de geboorte naspelen is één van de manieren waarop een jong kind zijn ervaring kan delen.

Hoe kun je herkennen dat je baby of kind zijn/haar geboorteverhaal verwerkt in het spelen?

De dreumes uit het voorbeeld hierboven, wilde ons duidelijk maken dat hij de spildraai nog wilde maken. Deze spildraai had hij tijdens zijn geboorte niet kunnen maken, maar deze reflex was nog wel in zijn lijf aanwezig. Door dit talloze malen na te doen, kon hij alsnog zijn geboortebehoefte vervullen. 
Naast het naspelen van de spildraai zijn er ook andere, herkenbare vormen van het naspelen van de geboorte, namelijk:
  • tevoorschijn komen uit een tunnel of hut
  • ergens in vastzitten
  • bij de rug van de ouder omhoog klimmen en over het schouder naar voren laten glijden
  • iets om de nek/hals wikkelen (vaak bij navelstreng-omstrengeling)
Kenmerkend is dat dit spel herhaaldelijk voorkomt. 

Wat kun je doen bij het naspelen?

Als je één van bovenstaande dingen, of een variatie daarop, observeert, kun je dat stukje van het geboorteverhaal benoemen. 
Je zegt dan bijvoorbeeld: ‘Je doet die sjaal heel vaak om je nek. Volgens mij wil je me vertellen dat je bij je geboorte de navelstreng heel vaak om je nek had. Dat was beangstigend voor je. Nu kun je het zelf weer losmaken.’  
Of: ‘Je komt tevoorschijn uit de tunnel. Wat fijn dat ik je weer zie! Toen je geboren werd, moest je snel bij mij weg. Dat was niet fijn voor je. Nu kan ik je iedere keer weer verwelkomen. Wil je het nog een keer doen?’

Wil je meer weten over de geboorte-ervaringen van jouw kind?

Boek dan het Geboorteverhaal Kind. Samen duiken we in het geboorteverhaal van jouw kind.

In één sessie krijg je inzicht hoe de geboorte voor je kind is geweest en wat je hier in de dagelijkse omgang met je kind van ziet en hoe je erop kunt reageren. Na deze sessie schrijf ik het geboorteverhaal voor jullie uit. Dit krijg je toegestuurd. Zo krijg jij de handleiding van jouw kind in handen.