Help, mijn peuter weigert het potje!

Divider
3

Wat als je kind weigert om naar het potje of de wc te gaan?

Over het algemeen kan dat 2 oorzaken hebben. 

1. Zelluf doen!

Zindelijk worden valt samen met de ontwikkeling van de autonomie van de peuter. In deze fase wil je peuter zelf doen, zelf bedenken hoe hij dingen aan gaat pakken, zelf keuzes maken en zelf bepalen hoe hij omgaat met keuzes van een ander. Het weigeren van het potje of de wc is voor de peuter oefenen met zelf invloed uitoefenen op deze situatie. Dit is dus heel normaal. 

Wat kun je als ouder doen?

Op andere gebieden je peuter voldoende autonomie, eigen invloed, laten ervaren. Geef je peuter bijv. een duidelijke keuze met 2 keuzemogelijkheden: Wil je pindakaas of appelstroop op brood? Wil je onder de douche of in bad? Meer keuzemogelijkheden of een meer open vraag kan voor keuzestress zorgen.
Bij het potje of de wc stel je GEEN vraag, maar geef je een opdracht: ‘Je bent aan het wiebelen. Volgens mij zit je blaas vol. Kom, we gaan naar het potje. Doe je broek maar naar beneden en ga maar zitten op het potje.’ 

2. Ik durf niet (meer)!

Neofobie; angst voor nieuwe dingen. Je kind weigert het potje of de wc omdat het nieuw is. Ook dit past binnen een normale ontwikkeling bij peuters. 
Wat kun je doen? Boekjes lezen over zindelijkheid, potje gewoon in de kamer laten staan en afwachten tot je peuter het gaat verkennen, je peuter met jou mee laten gaan naar de wc, etc. Dit alles in een ontspannen en relaxte sfeer. 

Angst kan ook ontstaan na een vervelende ervaring. Je kind heeft lang gewacht om te gaan poepen, de poep is hard geworden en het poepen was pijnlijk. Nu durft je kind niet meer. 
Wat kun je doen? De nare ervaring benoemen en erkennen. Uitleg geven over hoe het werkt; genoeg drinken en bij aandrang direct gaan, houdt de poep zacht. Liefdevol nabij zijn als je kind het weer probeert. 

Weigert je kind langer dan 1 maand tijdens het proces om naar het potje of de wc te gaan? Zie je onbewust ophoud- en uitstelgedrag bij je kind (denk aan: benen kruisen, hurken, op tenen staan, wiebelen)? Reageert je kind overstuur op het potje of de wc?
 
Neem contact op met het consultatiebureau of de huisarts en laat je doorverwijzen naar een plas- en poeppoli. Met ontspannen begeleiding en medicatie op maat help je je kind uit de vicieuze cirkel.

Kalm brein

Als je peuter weigert, kun je als ouder de wanhoop nabij zijn. Toch is de beste garantie voor het afnemen van de kritische houding of angst van je peuter, een ouder met een kalm brein. Een ouder die kan verdragen dat het kind tijd nodig heeft om te wennen aan het nieuwe. Een ouder die zijn eigen wanhoop kan reguleren en het vertrouwen in het kind weer terug kan vinden. 
 
Maak je je zorgen over de ontwikkeling van je kind? Of ervaar je er zelf veel stress bij? Neem contact op met een professional. Weet je niet bij wie je terecht kunt? Neem gerust contact met mij op. Samen kijken we waar je terecht kunt met je zorgen.